iskolai rendezvények

“Belevetjük magunkat a csillagászatba is!” A 11.B beszámolója egy csillagászati bemutatóról

Ide valami bekezdést kéne írnom, ugye? A kedves olvasónak, aki valószínűleg nem olvassa el az unalmas bekezdéseket, és az előszót is gyakran átlapozza a könyvekben, megpróbálok valami izgalmas szöveget írni. Tehát: osztályunk, a 11.b nemrég egy csillagászati bemutatóra utazott el. (Utazás alatt semmi komolyra nem gondolok. HÉV, metró, busz, azaz tömegközlekedés.) Ugyebár a csillagászat földrajzból a 9. osztályban tanulandó, mi mégis a fizika keretein belül látogattunk el a Gellért-hegyi csillagvizsgálóba. Ennyi, nincs több bevezető, jöhet az izgalmas rész.

Szóval a mi osztályunk “híres” a fizikai kísérletekről, hisz 3. helyezést értünk el a „Stiefel Tudományos Kaland” vetélkedőn videó kísérletünkkel. Útra keltünk hát és elmentünk november 18-án a csillagvizsgálóba, ahol először egy 3D-s filmet vetítettek le nekünk, ami az űrkutatásról szólt egészen a kezdetektől a napjainkig. Viszont most már tényleg jön az izgalmas rész:

Ezután felmentünk az épület tetejére, ahol egy távcsövön keresztül kémlelhettük az eget, elsősorban a Holdat. Nem volt igazán nagy szerencsénk, mert nem volt telihold, de legalább nem volt borongós az idő. A Hold fele tisztán látszódott és megtekinthettük azt 4000-szeres nagyításban. Nem is a mi osztályunk lett volna, ha nem pezsdítjük fel a hangulatot fárasztóbbnál fárasztóbb poénokkal, mint például:

“Látom az amerikai zászlót” – mondja az egyik, mire fellép a távcsőhöz másik:

“Én látom a magyar zászlót!!!”

Majd kimentünk a teraszra, ahol csodálatos kilátás nyílt Budapestre. Egy kis ideig ott időztünk, majd kijött a csillagász is és egy lézerfényű lámpával megmutatta a csillagképeket, és egy-egy főbb csillagot. Sőt, láttunk ufót is, ami három pontból állt, haladt előre, majd hirtelen eltűnt. És megtaláltuk a Fiastyúkot is, amit szintén megnézhettünk a távcsőben. És akármennyire hangsúlyozta (többször is) a vezetőnk, hogy a KISEBBIK távcsőbe kell belenézni, elsőre mindenki a nagyba nézett. Persze ezt fogjuk arra, hogy 20:00 volt.

Nos, ennyi lett volna a beszámoló a kis utazásunkról, és reméljük, hogy még több ilyenen részt vehetünk majd.

Tirczka Borbála 11.b

Címkék:

A kommentek levannak zárva.