nyitolap-forgato

Corvinosok, vár benneteket is a Nokia!

Az idei tanév végét egy különleges jutalomkirándulással koronázták meg a VándoRobot építő szakkörösök és néhány informatikai irányultságú érdeklődő tanuló.

Lehetőségünk nyílt ellátogatni a Nokia budapesti kutatóintézetébe, és fél munkanapon keresztül kíváncsiskodhattunk az ott dolgozó informatikusoktól a legkülönfélébb dolgokról.

 

Lia néni mellett kísérőnk Kiss Szabolcs volt, aki nagyon kedves ember, és profi idegenvezetőnek bizonyult. Ő kalauzolt minket az egész nap folyamán a hatalmas hétszintes épületegyüttesben. Nélküle bizonyára eltévedtünk volna a különböző helyszínek között, ahol a szakemberek a bemutatóikkal, kipróbálható kísérleteikkel varázsoltak el bennünket.

 

A cég rövid bemutatása után szó volt a robotikától elkezdve a hologramokon át a mesterséges intelligencia kutatásokig sok érdekes dologról. Láthattuk, amint két robottal a  3G és 4G hálózatok különböző sebességét szimulálták. Egy VR szemüveget felvéve egy virtuális kastélyba csöppentünk, ahol kipróbálhattuk az itt fejlesztett alkalmazásokat. A HoloLens szemüveg egy hologramokból varázsolt tengerfenékre repített bennünket, ahol szörnyekre vadászhattunk. A tesztelő szobában a hálózatfejlesztés rejtelmeibe próbáltak beavatni bennünket. Jártunk olyan alkotószobában is, amit a Nokia alkalmazottjai saját kreatív ötleteiket valósíthatták meg a cég által biztosított eszközökkel.  

 

A legjobban azonban azon ámultunk el, hogy milyen emberbarát munkahely a Nokia. Már a munkahelyek berendezésétől, a közösségi terektől, kiépített pihenőktől el voltunk ájulva. Csodálkoztunk azon is, hogy a dolgozók, ha éppen elkerülte őket az ihlet, munkaidőben is nyugodtan igénybe vehették a jól felszerelt konditermet is.

 

Érdeklődő kérdéseinkre szívesen és türelmesen válaszoltak a szakemberek. Elmondták, hogy bármilyen informatika végzettségű szakembert szívesen foglalkoztatnak, persze a betanulási időt senki nem kerülheti meg. Várják az egyetemistákat is, akik már a tanulmányaik alatt is köthetnek gyakornoki szerződést. A nap végére sokunkban meg is fogalmazódott az elhatározás, hogy milyen jó lenne egy ilyen munkahelyen dolgozni, ahol a baráti légkörben egész nap csak a kutatásaikkal „játszadoznak” a mérnökök, és ezért még nem kevés pénzt is kapnak.

 

Köszönjük ezt a tartalmas és érdekes napot, nagyon jól éreztük magunkat, sok hasznos információt kaptunk. Hálásak vagyunk a Nokia kedves munkatársainak a szíves fogadtatásért, és különösen Kiss Szabolcsnak a látogatás megszervezését.

 

Árpád Eszter

Címkék:

A kommentek levannak zárva.