Szóbeli felvételi vizsga – tippek, mintaszövegek 2021

Tippek és tanácsok felvételizőknek: CorvinSuli helpdesk a szóbeli vizsgákra! (1.rész)

Kedves Szülők/Felvételiző diákok!

Közeleg a szóbeli felvételi (2021. március 3. szerda), az alábbiakban összefoglaltunk néhány javaslatot, melyek segíthetnek jó irányba „befolyásolni” a szóbeli vizsga eredményét!

• Szóbeli vizsgák előtt teljesen természetes dolog, hogy izgulunk. A helyiségbe mindig mosolyogva, önbizalmat tükrözve lépjetek be. A mosolygás nemcsak a bizottság tagjaira gyakorol jó hatást, hanem a saját hangulatotokra is visszahat, jókedvűvé váltok tőle, és segít leküzdeni a stresszt. Itt említjük meg, hogy a az öltözködésre is érdemes odafigyelnetek, igazodjon az alkalomhoz!

• Mihelyt beléptek a vizsgaterembe, keressétek a bent ülők tekintetét! A szemkontaktus jó jelnek számít.

• Köszönés után határozottan, hangosan, érthetően mondjátok ki a neveteket és válaszoljatok érthető, határozott módon a kérdésekre, közben tartsátok meg a szemkontaktust. A vizsga első részében a vizsgáztatók valószínűleg azt fogják kérni, hogy mutassátok be magatokat néhány szóban. A vizsgának ez a része akkor fog jól sikerülni, ha ti is jól érzitek magatokat beszélgetés közben, ezért tegyetek meg mindent annak érdekében, hogy a beszélgetés jól sikerüljön. Foglaljátok néhány mondatban össze mi érdekel titeket, milyen sportot űztök, mit csináltok szabadidőtökben, miért ezt az iskolát illetve tagozatot választottátok. Mindig keressétek a tekintetét annak, akivel beszéltek. A feltett kérdésekre nyíltan, őszintén válaszoljatok! Figyelem! Ne csak a szavak jelentéstartalmára figyeljetek oda, hanem a hangsúlyokra, hanghordozásra, testbeszédre is!

• A vizsga második részében egy rövid szövegrészletet kell felolvasnotok. Ennél a résznél különösen ügyeljetek a korábban említett hangsúlyokra, hanghordozásra, annál is inkább mert az olvasáskészség része az értékelésnek!

• A vizsga utolsó részében a szöveghez kapcsolódó kérdésekre kell válaszolnotok. Ha a túlzott koncentráció miatt nem tudtatok figyelni a szöveg tartalmi részére, nyugodtan megkérhetitek vizsgáztatóitokat, hogy magatokban még egyszer elolvashatjátok-e a szöveget. Ekkor keressétek meg kifejezetten azokat a részeket, amelyre a kérdések irányulnak, és ennek megfelelően próbáljatok válaszolni!

• A vizsga végén alkalmatok nyílik nektek is kérdezni az iskolával kapcsolatban, bátran kérdezzetek, legyetek aktívak, ugyanis a vizsgabizottság tagjai között lesz legalább egy diák. Fejezzétek ki érdeklődéseteket, lelkesedéseteket az iskola iránt, ne csak szóban, de mozdulataitokkal, mimikáitokkal is. Érdeklődéseteket hagyjátok szabadon megnyilvánulni!

A beszélgetés végén ügyeljetek újra az értelmes elköszönésre és szemkontaktusra.

Remélem, ezek a tippek segítenek a sikeres vizsgázásban. Sok szerencsét!

CorvinSuli

Tippek és tanácsok felvételizőknek: CorvinSuli helpdesk a szóbeli vizsgákra! (2.rész)-mintaszövegek

Konkrét példák, mintaszövegek (katt. a linkre), hasonlókra  számíthattok!