2014

Pitti Katalin előadása

Az opera nagykövete

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház pályázatán nyerte el Az opera nagykövete címet, melynek birtokában általános és középiskolások szívéhez szeretné közelebb vinni a műfajt. Elsőre 150 iskola jelentkezett, ősz óta mintegy 47 iskolában járt, beleértve a miénket is. 2014. február 24-én a néhány Corvinos diák vehetett részt egy rendhagyó énekórán, ahol a híres operaénekes, Pitti Katalin állt a katedrán.

A művésznő szenvedélyesen mesélt a zenéről, és hogy érdekessé tegye az órát, saját tapasztalatokkal is tarkította beszédét. Számos történetet hallhattunk a kezdetekről, a fényes siker korszakáról, pályatársakról, kollégákról. A diákok és tanárok megismerkedhettek a zene – főként az opera – világával egészen a kezdetektől, és együtt meditálhattak – mint a buddhisták – a művésznővel, aki ezáltal bizonyította be, hogy mindenkinek van hangja – és mindenkinek egyedi. Továbbá bebizonyította, a zene az, amely mindenkit elsőre megérint, valamint a hangunk az a hangszer, amely nem hasonlítható semmihez, s ezért pont olyan egyedi, a legszebb hangszer. Legfontosabb üzenete hozzánk mégis az volt, hogy ha bármilyen tehetség van bennünk, ki kell használnunk, élnünk kell vele életünk során.

Igaz, Pitti Katalin élőben nem énekelt, elhozta nekünk a fellépéseit, melyekbe a kivetítőn keresztül bepillantást nyerhettünk. Még így is fantasztikus élmény volt hallgatni, egyszerre volt megható és lenyűgöző egykori előadásainak részleteit csodálni. Az egyes operarészletek előtt a művésznő elmesélte az adott jelenethez, darabhoz fűződő kapcsolatát. Ajándékkal köszönte meg a meleg fogadtatást. Az általa tartott másfél óra során közelebb kerülhetünk ezúton  az életéhez, az operához, a zenéhez.

Melczner Kinga Zsuzsanna és

Vankó József Dávid 11.c

A kommentek levannak zárva.