Színházak Éjszakája

Színházak Éjszakája, avagy a színjátszó szakkör a nagyvárosban

A már negyedik alkalommal megrendezett Színházak Éjszakáján iskolánk színjátszó szakköre is részt vett. Az esemény lényege, hogy egy karszalag megvásárlásával 25 színház közel 300 programjába lehet bekapcsolódni az érdeklődőknek.

Sikerült karszalagot vennünk, azonban a program szervezésénél két nehézségbe ütköztünk: az egyik a színházak közti távolság, a másik a helyhiány volt. Lehet, hogy kinézel egy programot, de ha nem regisztrálsz előre, jóval korában a helyszínre kell menni, hogy biztosan be tudj jutni az adott előadásra, beszélgetésre. Egy színésztréninget választottunk ki elsőre, mivel mégiscsak színjátszó szakkörről van szó. A helyszín befogadóképessége csupán 18 fő volt. Azonban mi eleve heten voltunk, nem akartunk korán indulni, így aztán úgy döntöttünk, nem kockáztatunk. Ezért az Ódry Színpadot (Film- és Színházművészeti Egyetem) céloztuk meg. Elsőként egy „ImproMaratonba” néztünk bele, majd egy beszélgetésre igyekeztünk az ügyelők szakmájáról, amelynek az elején meglepetés ért minket. Egy félórás „kulisszatúrát” tettünk, ami hallatlanul érdekes volt. Én személy szerint még sosem vettem részt ilyenen, úgyhogy minden percét élveztem. Felmentünk a színpadra, ahol minden zegzugot megmutattak, majd hátramentünk a kelléktárba és az öltözőkbe is.

Ezután következett a beszélgetés, ami még érdekesebb volt. A két ügyelő mellett egy színész is válaszolt a kérdésekre, a kérdező pedig egy rendezőasszisztens volt. Így szinte teljes képet kaphattunk egy darab előkészületeiről és az előadásról, valamint hallhattunk egy-két felettébb humoros történetet. (Az én kedvencem a disznószíves volt.)

Ennek végeztével átbandukoltunk a Katona József Színházba, ahol megnéztük az Istant című darabot. Az egyórás előadás mai problémákat, híreket dolgozott fel vígjáték formájábanban. Mindannyian nagyon élveztük, főleg mikor a haza úton tanár úrral meg tudtuk vizsgálni „szakmai szemszögből” a dolgokat. J

Nagyon örültem ennek az estének, mert jobban összekovácsolódott kis csapatunk és az új tagok is bekapcsolódhattak a beszélgetésbe. A szórakozás után jöhet a kemény munka: gőzerővel készülünk a karácsonyi darabra.

Koós Nikolett