2007

Nyelvészeti Előadás

Iskolánk egy színvonalas, ám egyben közérthetően elmagyarázott nyelvészeti előadásnak adott otthont. A könyvtár székeivel és asztalaival valóságos kis nézőteret alakítottak ki a házigazdák, a rendszergazdák segítségével pedig a számítógépről vezérelt projektoros vetítés is lehetővé vált.
Az előadó, Balázs Géza professzor, humoros ábrákkal és fényképekkel csalt mosolyt a közönség arcára, és valljuk be: előadási stílusa és humorérzéke hatására nem is egyszer hangosan felnevettek diákok, tanárok egyaránt.
Előadásának témája természetesen a magyar nyelv volt, azon belül is a napjainkra jellemző többé-kevésbé helyes vagy helytelen nyelvhasználat. Előkerültek a leggyakoribb nyelvi hibák, valamint ezek következményei, az idegen szavak keverése és nem megfelelő használata, a rövidítések eltúlzása? Szó esett az elidegenedett, bürokratikus nyelvezetről és az átkeresztelésekről, de figyelemre méltó volt az  ?Egy szó száz helyett?? témakör is, mely arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy szép, választékos magyar szókincsünk helyett sajnos egyre gyakrabban használjuk a legegyszerűbb, semmitmondó kifejezéseket.
A professzor egy tüneményes ábrával búcsúzott, melyen tíz nyelven köszönte meg a hallgatóság figyelmét.

Címkék:, ,

A kommentek levannak zárva.